De Heimolen

designed by Takkebos

GESCHIEDENIS

 

In 1844 heeft Marijn Broekhoven de eerste molen gerealiseerd: een houten achtkant op de nu nog bestaande stenen onderbouw. In die tijd een handige zet om in de gemeente Hoeven op deze locatie een nieuwe molen te realiseren zodat op een gunstige wijze geconcurreerd kon worden met de molens van Zegge en Rucphen. Het ging in die tijd voor de wind want al in 1864 heeft broer Willem de achtkantige houten bovenbouw vervangen door een ronde stenen romp met belt en inrijpoorten. Uiteraard zijn hierbij de nog bruikbare delen van de houten achtkant gebruikt om de “nieuwe” molen op te bouwen. In 1873 verrees er een nieuw en groter molenaarshuis nabij de Heimolen, dat in 1972 afbrandde.

De Heimolen is door de nazaten van de familie Broekhoven in 1951 verkocht aan Theo Franken uit Westervoort. Bij sommige ouderen is deze molen nog bekend als de Broekemolen in de Hoevense Achterhoek. Molenaar Franken heeft de molen gedurende de jaren diverse malen gerestaureerd en continu aangepast aan de wensen van de tijd. Zo zijn de maalstenen een tijd met een scheepsmotor aangedreven. Ook is de inrijpoort vervangen om aan te sluiten aan de, inmiddels gesloopte, houten schuur. Een grotere capaciteit van malen werd daardoor mogelijk. Het aanbrengen van de Engelse Stenen leidde er eveneens toe dat consumptiemeel voor diverse bakkerijen in de omgeving geproduceerd kon worden. Het aanpassen van de installaties in de molen en naastgelegen schuur is haast een continu proces te noemen: jacobsladders, mengketels en plansichter werden aangebracht. Ook het gevlucht van de molen werd aangepast tot fokwieken met door de doorboorde bovenas bediende remkleppen.

De Heimolen is als een van de weinige molens tot 2000 beroepsmatig in bedrijf gehouden door de zoon Theo Franken. In 2009 is de molen eigendom geworden van de gemeente Rucphen waarna in 2012 de restauratie afgerond kon worden.

 

van graan tot brood